okumali

Site İçi Arama

Ziyaretçi İstatistikleri

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterBugün75
mod_vvisit_counterDün478
mod_vvisit_counterBu hafta2498
mod_vvisit_counterBu ay7297
mod_vvisit_counterHepsi1848077

Ramazan ve Klas Duruş

En esaslı esas duruşumuzun ortaya çıkacağı aya merhaba demenin memnuniyeti yanında bütün bir seneye yayılması gereken mümin hassasiyeti sorumluluğu belimizi büküyor.Bilinç aşısı olmaya niyet ederek başlamak gerekiyor bu müstesna aya.İhya olmak ve inşa etmeye söz vermek niyetimizin özeti olabilir.

Bütün bir zamanını müteyakkız geçirmesi gereken müminin ramazan ayındaki teyakkuz halinin üst düzeyde olması gerekiyor.Kur’an gibi bütün zamanları dönüştürecek bir menbaın nazil olduğu bu ay hiçbir şekilde aleladeleştirilemez/sıradanlaştırılamaz/harcıalemleştirilemez.Bilerek ya da bilmeyerek bu ayın içeriksizleştirilmesi uğruna yapılan her eylemin bilinç kaybına ve ufuk körlüğüne hizmet ettiğini, ayrıca müminliğimizden eksilttiğini unutmamak gerekiyor.

İlk insandan beri devam eden ilahi rehberliğin son halkası olan Kur’anın inzal oluşuyla başlayan bilinç ve eylem inkılabının kıyamete kadar devam edeceği gerçeği bu ayda bir kez daha tebarüz ediyor.Kur’ana kendisini inşa etmesi için arz eden her kul maksadına ulaşacağını bu ayda ilmelyakin,aynelyakin ve hakkalyakin idrak ediyor.

Model insan Rasul(a.s)’ün insan üstü bir varlık olarak tasvir edildiği/öğretildiği zamanımızda yeniden insan olarak ve fakat üstün insan olarak aramıza dönmesi gereken bir zaman dilimidir ramazan.Peygamberi yüceltme adına üretilen hurafeler/efsaneler  yanında onu bir postacı gibi gören müfritlerin aksine kul ve elçi olma  özelliğiyle yeniden aramıza dönen bir Rasul(a.s)’e şahitlik ettiğimiz bir aydır ramazan.

Akıl,kalp ve bilinçlerimizin Kur’anla ihya olması ve kalp-akıl-dil-eylem uyumunun en üst düzeyde sağlandığı bir aydır ramazan.Şifahi kültürümüzün bilinçlerimizi körelttiği ve binbir türlü hurafeyle zihinlerimizi iğdiş ettiği çağımızda,yeniden Kur’anla tanışmanın ve hayatın tam göbeğinde Kuran diliyle konuşmanın ayıdır ramazan.

Haz ve hız ekseninde hayat süren modern çağa karşı müstesna bir karşı duruş ve inkılabi bir eylemselliktir ramazan.Az yemenin,az uyumanın ve az gülmenin mücessemleştiği ve kalbin kıvamının ziyadeleştiği bir aydır ramazan.

Diyetisyenlerin, sağlık uzmanlarının ,narkozcu ve marka hocaların,kültür fizikçi namaz kıldırma memurlarının,ramazanı yeme-içme ayına çeviren TV ve gazetelerin şerrinden kurtulabilirsek ümmet şuurumuzun kavileşeceği,bereketi özümseyeceğimiz,işgal altındaki tüm mukaddesatlarımızın kurtuluşu için bilendiğimiz ve yeniden Kur’anın inzal oluşuna şahit olacağımız bir aydır ramazan.

Mezhep holiganizminin,etnik asabiyetin,meşrep taassubunun,cemaat fanatizminin,fırkayı naciye popülizminin,politik ayartıcılıkların cari olduğu bir vasatta, tüm bu ikonları yerle yeksan edecek bir aydır ramazan.

Ezoterik/batıni/işraki geleneğin efsunlu/uyuşturucu havasından kurtularak tetkik/tahkik/analiz/sentez yapabilecek bir bilinçle,vahiyle terbiye edilmiş eleştirel aklın  kılavuzluğunda her türlü mütehakkim/ceberrut otorite karşısında izzetli bir duruşun nişanesidir ramazan.

Putkırıcı bir dinin mensuplarının ürettiği sayısız putların başta heva putu olmak üzere konformizmin,sekülerizmin,liberalizmin,modernizmin,kapitalizmin yerle yeksan olmasına hizmet edecek bir bilinç üretiminin başlangıç aşamasıdır ramazan.

Tuğyanın,tahakkümün,istikbarın,fuhşiyatın ve münkeratın,dezenformasyonun,fıskın,fücurun ve nifakın küreselleştiği çağımızda, vahiyle irşat olmanın adıdır ramazan.Mümin duyarlılığımızla hiçbir yerelliğe/ulusçuluğa/hizipçiliğe/cemaatçiliğe/gettolaşmaya kapanmadan bütün bir dünya insanlığını kuşatacak İslami bir dil inşasının fikir işçiliğinin yapıldığı aydır ramazan.

Fiks menü çılgınlığından,türbetapar ritüellerden,iz’an yoksunu analizlerden,edilgenleştirici sufilikten,masal ve menkıbe dezenformasyonundan,bilinç yoksunu kutsallaştırmalardan,beşyıldızlı iftar vandallığından,millici/muhafazakar bayağılıklardan,şöhret sevdalısı/markacı teologlardan,yabancılaştırıcı ilkelliklerden,sekülerleştirici pespayeliklerden,homo-ekonomicuscu beşerleştiriciliklerden,prometeusçu yönlendirmelerden,aline edici efsunculuktan,bedbin yorumlardan,sakalı şerifçi ve hırkayı şerifçi hurafelerden kurtulma cehti göstermenin adıdır ramazan.

Direniş ve diriliş dilinin tevhidi bütünlüğü koruyarak inşa edildiği,İslam’ın verili olanın müsaade ettiği kadarıyla değil bütün olarak talep edildiği,din dilinin hayata yedirildiği ve içselleştirildiği,bütün bir hayata nizamat verecek Kur’ani bilinçlenmenin gerçekleştirildiği,Kudüsümüzün ve Kabemizin işgalden kurtuluşu için sorumluluk alma adımlarının atıldığı aydır ramazan.Hasılı mümince klas duruşun sergilendiği ve bu klas duruşun bütün bir yıla yayıldığı ayın adıdır ramazan.Vesselam…

 

Kamil ERGENÇ

Bu e-posta adresini spambotlara karşı korumak için JavaScript desteğini açmalısınız


AddThis
 

Yorum ekle