okumali

Site İçi Arama

Ziyaretçi İstatistikleri

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterBugün213
mod_vvisit_counterDün535
mod_vvisit_counterBu hafta2158
mod_vvisit_counterBu ay6957
mod_vvisit_counterHepsi1847737

Hoca/Gürkan ZENGİN

Ahmet Davutoğlu, Iraklı Sünni gurupları seçimlere ikna etmeye çalışıyordu. Onu dinleyen Iraklılar arasında en köklü Sünni Arap aşiretlerden Übeydiye’nin yaşlı lideri Davutoğlu’nun konuşmalarını göz yaşları içinde dinledikten sonra ayağa kalkarak yanındakilere şöyle dedi; Bu adamı dinleyeceksiniz, Bu adam bir Bağdatlı gibi konuşuyor….

Gürkan Zengin;1968 yılında Ankara’da doğdu. Ankara iletişim fakültesinden mezundur. Mesleğe TRT de stajyer olarak başladı. Sırasıyla Inter star, ATV’de Meclis muhabirliği, çeşitli programların hazırlanıp sunulması, BRT macerası,CNN’de on yıla yakın çeşitli programların hazırlanması ve sunumu, kısa bir ATV ve Kanal 24 mesaisinden sonra 2010 yılından itibaren El cezire Türk’ün haber direktörlüğüne getirilerek halen bu görevinde devam eden yazar evli ve iki çocuk babasıdır.

Gürkan Zengin bu güzel eserinde, bize sadece Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu anlatmakla kalmıyor, aynı zamanda günümüzle iç içe geçmiş olan yakın tarihimize de ışık tutuyor. Yazar kitabında olayları çoğu zaman içerden gören dikkatli bir tanık olarak diplomasimizin, her gün yüreğimiz ağzımızda yaşadığımız bu karmaşık ve çelişkili son sekiz-on yılını, somut örnekler üzerinden Davutoğlu’nun kendi prizmasından gözler önüne seriyor. Bu niteliğiyle önemli bir boşluğu dolduruyor bu eser.

Hoca’yı okurken yalnız geniş ufku ve engin bilgisiyle bir diş işleri bakanı portresi görmüyoruz. Gürkan Zengin’in Vuruşlarında karşımıza içimizden birisi çıkıyor. Sayfaları çevirdikçe yakın bir dost, iyi bir baba, açık bir yürek, derin bir düşünür, kısacası bu toprakların kaybolmakta olduğunu sandığımız soylu gelenek ve göreneklerini bağrında toplayan bir beyefendisini buluyoruz karşımızda. Yazarın sade ve akıcı dilinden dolayı kanımca kitabın ilk elli sayfasını çok rahat bir şekilde liseli tüm çocuklarımıza okutabileceğimizi düşünüyorum. Bu onlara önemli bir rol model olabilir. Mutlaka okunması gereken bir eser.

Yazar ,bir akademisyen olan Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri bakanlığına hazırlıklı olarak geldiğini belirtiyor kitabında. Davutoğlu’nun yüksek kavramsallaştırma yeteneğine hayranlığını da gizlemiyor. Hoca ile ilgili olarak kısaca şunları dile getiriyor kitabında; Ahmet Davutoğlu Türk dış politikasının yeniden düşünülmesi gerektiğine inanıyor. Geniş vizyonu, Türkiye’nin zengin tarihi ve özgün sos yo-kültürel mirasının derinliklerine inerken, dış politikamızın sorumluluk alanını da, hem kendi coğrafyamıza yoğunlaştırıyor, hem de uzaklara taşıyor. Türkiye’nin yalnız bölgesel değil, küresel bir rol oynamasının zamanının geldiğini düşünüyor. Komşularını uluslararası sahnenin sorumlu aktörleri olarak teşvik ederek, tarafları barış ve işbirliğini imal etmek ve sorunları yerinde çözmeye ikna etmek için çalışıyor.. Böylece bölge dışındaki güçlerin bölgeye müdahalesinin önüne geçmeyi amaçlıyor. Yine Hocanın önem verdiği başka önemli bir özeliği dış politikada çok boyutluluk olduğu dile getiriliyor kitapta.

Kitap yirmi bölüm ve dört yüz seksen sekiz sayfadan oluşuyor. Her bir bölümü ayrı bir heyecan veriyor insana.

 

Muhammed İRFAN

 


AddThis
 

Yorum ekle