okumali

Site İçi Arama

Ziyaretçi İstatistikleri

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterBugün855
mod_vvisit_counterDün527
mod_vvisit_counterBu hafta2028
mod_vvisit_counterBu ay12259
mod_vvisit_counterHepsi1839268

EDEP VE AMEL

Annemize, babamıza, kardeşimize, dostumuza davranışlarımız, oturuşumuz, kalkışımız, temizlik anlayışımız, örf ve adetlerimiz gibi günlük hayatımızda ki birçok şey kültürümüzün edep ve amelimize yansımasıdır. Rabbimizin rızası doğrultusunda yaşamamız için ‘edep ve amel’ kavramlarını tam anlamıyla bilmemiz ve yaşamamız gerekir.

Edep; haya, utanma, zarafet, nezaket, iyi ahlak, güzel terbiye anlamına gelmektedir. Rabbimizin istediği de bu değil midir? Mü’min annesine, babasına, komşusuna ve bütün yaratılmışlara nasıl davranması gerektiğini bilmelidir. Onların haklarını vermeli, onlara karşıyapılan haksızlığa boyun eğmemeliyiz.

 Dinimiz bize Rabbimizin ve Rasulünün (s.a.v) emanetidir. Dinimiz bizlere emrediyor ki; ailenizi, akrabalarınızı ve komşularınızı ihmal etmeyin. Ve dinimiz bizlere müjdeliyor ki; sılayı rahim ömrü uzatır.Bu doğrultuda yaşarsak inşallah Rabbimizin rahmeti ve bereketi bizden uzak olmayacaktır.Günümüzde bu saydıklarımızı uygulamaya geçirmek zorlaştı. Çünkü bir batıya müptela olma hastalığı bedenimizin her bir yanını sardı. Gün geçtikçe bizi sömüren bu parazitle yaşamaya çalışıyoruz. Onunla yemek yiyor, onunla geziyor, onunla eğleniyoruz. Rabbimin rahmeti ve bereketinden çok uzaklara gidiyoruz. Bundan korunmalı ve edebimizi kurtarmalıyız. Nefsimizle savaşıp, şeytanımızı hapsedip cihat yolunda örnek ve edepli bir mü’min olmalıyız.

‘Bolluk ve aşırılık çağında yaşadığı halde büyük bir edep fukaralığı içinde kıvranan neslin, selefi salihinden öğreneceği bir demet edep!

Edep!

Her şeyden önce!

Çocukta, büyükte, kadında, erkekte…

‘Müslüman’ adını hak etmek için

Önce Edep!’

Amelin kelime anlamı maksatlı iş, çalışma, meşgale ve uygulamadır. Bu anlama baktığımızda bizim yaptığımız işler amelimizdir. Peki biz yaşadığımız sürece ne yapmalıyız?

Rabbimiz yaşadığımız sürece amele geçirmemiz gerekenleri Rasulullah’ a (s.a.v) vahy etmiştir.O (s.a.v) ve ashabı (r.a) Rabbimizin emrettiği gibi yaşamış ve ömürlerini bereketlendirmişlerdir. Bizler de ömrümüzü bereketlendirmek için O’nun ve ashabının yolundan ilerlemeliyiz.

Bir gün bir adam Rasulullah’ a (s.a.v) gelir ve şöyle der:

-İnsanların en hayırlısı kimdir?

Ona şu cevabı verir:

-Ömrü uzun olup, ameli güzel olandır.

Adam:

-İnsanların en kötüsü kimdir? Diye sordu.

Rasulullah şu cevabı verdi:

-Ömrü uzun olup ameli kötü olandır.(Tirmizi)

‘Rızkının çok olmasını isteyen sılayı rahim yapsın’(Buhari, Müslim)

Rasulullah’tan (s.a.v) bize ulaşmış olan bu müjdeleri ve önerileri yerine getirirsek ömrümüzü bereketlendirip Allah’ın izniyle insanların en hayırlısı mertebesine ulaşmış oluruz.Amellerimizde dikkat etmemiz gereken hususlar vardır: verdiğimiz sözler, haramlar, israf, borçlar…

Dünyanın yalan şatafatına kapılıp Rabbimizi unutur ve amellerimizin hayırlısını yapmazsak dünyada kazanmış ahrette kaybetmiş oluruz.

Edep ve amelimizin biz cennete ulaştırması duası ile…

Gülsena YAPRAK

Bu e-posta adresini spambotlara karşı korumak için JavaScript desteğini açmalısınız


AddThis
 

Yorum ekle